Wat voor opleidingsplan schrijf jij?

Recentelijk ontdekte ik dat er verwarring bestaat over het concept “opleidingsplan”. Er zijn verschillende soorten opleidingsplannen, elk met een specifiek doel. Voordat je een opleidingsplan opstelt, is het essentieel om af te stemmen met de (interne) opdrachtgever over het doel en de doelgroep. Wat voor soort opleidingsplannen bestaan er dan? En er bestaan er vast nog wel meer dan 7.

Soorten opleidingsplannen

  1. Strategisch (organisatie) opleidingsplan: gericht op de brede ontwikkeling van alle medewerkers binnen de organisatie. Dit type plan komt vaak naar voren bij grootschalige veranderingen, zoals digitale transformaties of cultuurveranderingen.
  2. Afdelingsgericht / team opleidingsplan: ontworpen voor een specifieke afdeling of groep medewerkers met gedeelde verantwoordelijkheden. Dit soort plan ondersteunt strategische doelen zoals innovatie of procesverbeteringen, en is relevant bij nieuwe teams of veranderprocessen.
  3. Functiegericht opleidingsplan: ontwikkeld voor specifieke rollen binnen de organisatie, zoals managementtrainingen of technische vaardigheidstrainingen. Dit type plan kan helpen om doorgroeimogelijkheden zichtbaar te maken binnen functiehuizen.
  4. Individueel opleidingsplan: gericht op de ontwikkeling van een enkele medewerker, vaak gebaseerd op persoonlijke doelen, carrièreontwikkeling of prestatiebeoordelingen.

 

Specifieke opleidingsplannen
Daarnaast zijn er opleidingsplannen die zich richten op specifieke onderwerpen:

  1. Compliance opleidingsplan: gericht op verplichte trainingen, zoals veiligheidstrainingen of regelgeving, om te voldoen aan wet- en regelgeving.
  2. Onboarding opleidingsplan: specifiek gericht op het inwerken van nieuwe medewerkers, zodat zij snel integreren en effectief worden in hun nieuwe rol.
  3. Leiderschapsontwikkelingsplan: gericht op het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden binnen verschillende lagen van de organisatie, van junior management tot senior executives.

 

En eerlijk ik vind de specifieke opleidingsplannen meer een ontwerp vraag. Het zijn projecten die in het strategisch opleidingsplan benoemd worden en verder uitgewerkt moeten worden. Maar door bovenstaande voorbeelden is voor mij de verwarring wel helder geworden.

De rol van een interne academie bij opleidingsplannen
Een interne academie speelt een belangrijke rol bij deze diverse soorten opleidingsplannen. Bij organisatie brede ontwikkelplannen werkt de academie nauw samen met de directie en HR. Voor afdelingen hangt het af van de omvang; de manager is eindverantwoordelijk en heeft informatie nodig over beschikbare leerstrategieën, budget etc.

Het is waardevol als de academie een rol speelt, zodat kennis en ervaring kunnen worden doorgegeven aan andere afdelingen. En dat de expertise over leren optimaal benut wordt. Bij functiegerichte plannen heeft HR een grotere rol, maar de verantwoordelijkheid ligt ook bij de manager en de medewerker, afhankelijk van de organisatiecultuur. Maak hier gezamenlijk afspraken over.

Overeenkomsten diverse opleidingsplannen.
Ik zie ook veel overeenkomsten zoals:

  • Doel: Alle plannen zijn gericht op het verbeteren van vaardigheden en kennis.
  • Ondersteuning: Ze vereisen ondersteuning van HR of management.
  • Evaluatie: Elk plan omvat een evaluatieproces om de effectiviteit te meten.
  • Implementatie: ieder plan moet geïmplementeerd worden anders blijft het een plan ;-).

Ik ben benieuwd welk opleidingsplan jij aan het maken bent? Wat voor opleidingsplan schrijf jij en wat kom je nog meer voor soorten tegen?

Wil je hier meer over weten, doe dan mee met de on-line training: Bouwen aan je eigen Academie start 26 november.